Duurzame palmolie is economisch verstandig

Keuze voor “duurzame” palmolie vooral om economische motief.

Bedrijven in Nederland kiezen steeds vaker voor duurzaam gecertificeerde palmolie boven conventionele palmolie. Niet het belang van “natuurlijk kapitaal”, maar economische motieven blijken daarbij doorslaggevend te zijn. Toegang tot markten en bescherming van de reputatie zijn de belangrijkste voordelen. Dat waren de belangrijkste conclusies uit de studie HET OMSLAGPUNT NABIJ verricht in opdracht van het Planbureau voor de Leefomgeving.

De keuze van Nederlandse bedrijven voor “duurzaam” gecertificeerde palmolie is vooral een economische keuze: om te voldoen aan de vraag van de klant, of ter bescherming van de reputatie. Raffinadeurs zijn bepalend voor de beschikbaarheid van gecertificeerde palmolie. Aan de vraagkant zijn het Europese energiebeleid, de producenten van A-merken en grote supermarkten de bepalende actoren.

De notie van ‘natuurlijk kapitaal’ werd door stakeholders niet genoemd als motief om te kiezen voor gecertificeerde palmolie. De term wordt wel herkend maar nog weinig gebruikt. Enkele multinationals nemen deel in de Natural Capital Coalition en gebruiken de term in hun communicatie op corporate niveau, wel internationaal, niet op de Nederlandse markt. Op product niveau wordt gewerkt met sustainability keurmerken, die geacht worden ook het belang van natuurlijk kapitaal af te dekken.

Het onderzoek is in 2014 en 2015 uitgevoerd in opdracht van het Planbureau voor de Leefomgeving, als vervolgstudie op haar publicatie uit 2013 over “Verduurzaming internationale handelsketens”.

Lees hier het onderzoeksrapport HET OMSLAGPUNT NABIJ.